Kinderen doen niet wat je zegt, maar wat je doet

June 21, 2021

Deze week kreeg ik het bericht dat ik geregistreerd ben als lerarenopleider bij Velon.

Dat had een lange voorgeschiedenis. Al vier jaar stond op mijn to-do-list: registreren Velon. Dit actiepunt kwam echter nooit terecht in de lijst ‘vandaag’ of ‘morgen’.

Als begeleider van de kenniskring professionalisering van de Nederlandse Montessori Vereniging voelde ik de noodzaak om dit nu op te pakken en daarnaast paste het prachtig in mijn plan om eens gestructureerd te expliciteren wat mijn visie op onderwijs is. En ik zag er tegenop. De registerprocedure verloopt volgens een protocol en het aan te leveren registerdocument kent een (in ieder geval voor mij) strak format.

In maart ben ik drie dagen in een geleende camper naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden gegaan en daar begon ik aan mijn klus. Stapels boeken mee, een laptop voor online literatuuronderzoek en een koelkast vol eten.

Eerste stap: het opschrijven van alle opdrachten van de afgelopen jaren waarin ik leraren opleidde. Wat deed ik daar? Welke vorm koos ik? Wat waren mijn uitgangspunten? Kortom: waarom deed ik wat ik deed? Daarna de boeken in en het internet op om te ordenen. Verbindingen ontdekken en beschrijven tussen Gordijn, Korthagen, Stevens, Melief, Mostert, Vuijk enzovoort. Zelfde ideeën, andere woorden.

Vervolgens schrijven. In de denkvolgorde van iemand anders. Niet mijn lievelings, en toch lukte het me. Ook het vóór 1 mei inleveren lukte. 30 april om 23.15 drukte ik op de knop. Tevreden!

Wat volgde was een schriftelijke beoordeling en een gesprek met één van de beoordelaars. Ook zij waren tevreden.

En nu heb ik een registratie. Mag ik nu dingen doen die ik eerder niet mocht? Nee. Kan ik nu dingen die ik eerder niet kon? Nee. Wat het wel was: een mooie ordening van mijn werk en denken. En nog weer bewuster werken aan de ontwikkeling van leraren op alle niveaus.

Als je benieuwd bent naar mijn registratiedocument stuur me dan een bericht. Ik deel graag.